Kort overzicht van de bijeenkomst van 10 april 2019

Onderstaand hebben we een aantal foto's geplaatst van de 'hoogtepunten' van de avond. Deze avond stond vooral in het teken van de 'dialoog', waarbij we met elkaar in gesprek zijn gegaan om de 'verbinding' te verbeteren. De invulling van deze avond was bewust gekozen. Uit de voorgaande bijeenkomsten was duidelijk naar voren gekomen dat de (ver)binding 'samenleving - politie' verbeterd kan worden.
Om deze doelstelling te realiseren hadden we gekozen voor een fotoproject waarbij een medewerker van de politie eenheid Oost Brabant samen met iemand uit zijn of haar wijk op de foto kon gaan. De resultaten van dit unieke project kunt u ook vinden op de site. Fotoproject "It's all about connecting people"

De aanmeldprocedure.

Tijdens de vorige bijeenkomsten bleek dat het aanmelden en ontvangen van een naamkaartje te lang duurde. Uit de enquête kwam het advies om deze procedure grondig te wijzigen. De organisatie heeft naar u geluisterd en dit jaar hebben we voor de eerste keer gewerkt met een digitale uitnodiging met een QR code die u in uw mailbox kreeg. Evenals vorige jaren verliep dit niet geheel vlekkeloos, met name bij bepaalde mailadressen. De uitnodiging belandde in de 'spambox' of als 'ongewenste mail'. Gelukkig is alles achteraf goedgekomen en we waren bij de intake in staat om snel uw naamkaartje uit te draaien.

We werkten met een 3-tal scanners om de QR code te scannen. Aangezien het aantal gasten steeds groter wordt hebben we besloten om bij een volgende bijeenkomst (mocht die komen) met meer scanners gaan werken om de wachttijd te verkorten.

Gesprek met Kees van Rooij en Wilbert Paulissen

De avondvoorzitter Jan Bart Wilschut 'ondervraagt' Burgemeester Kees van Rooij en de politiechef van de politie eenheid Oost Brabant Wilbert Paulissen.

Wilbert Paulissen is per 1 april 2019 begonnen en heeft  Frans Heeres opgevolgd. Wilbert was, voordat hij deze functie kreeg, hoofd van de Landelijke Recherche. Wilbert Paulissen is een bekende in het Brabantse land. In het verleden heeft hij in Eindhoven en in de voormalige politieregio Brabant Noord gewerkt.

Frans Heeres is begonnen als landelijk projectleider Gebiedsgebonden Politie Werk. 'Verbinding' is daarbij een belangrijk onderdeel en deze bijeenkomsten zijn van groot belang om die 'verbinding' verder uit te werken.

Frans moet ook gezien worden als de 'grondlegger' van deze bijeenkomsten.

Gesprek met Leyla Soysal en Leyla Kalender

Tijdens de bijeenkomst in 2018 werden de aanwezige gasten door Leyla Soysal, Leyla Kalender en Farida Topan uitgenodigd om tijdens de Ramadan - de vastenperiode voor de moslims - aan te sluiten bij een Iftar. De eerste maaltijd na een dag vasten. Jan Bart had de dames uitgenodigd om te vernemen hoe dit verlopen was. Gezien de mooie resultaten van 2018 deden de dames wederom een oproep om aan te sluiten.

Er zijn bijeenkomsten in Eindhoven alsmede in Veghel.

Het verhaal van Iris IJzerman

De politie eenheid Oost Brabant heeft diversiteit hoog in het vaandel staan. Dit geldt niet alleen voor etniciteit maar ook voor onder andere seksuele geaardheid, zoals homoseksualiteit, lesbienne etc.

Albert van de Wetering, sectorhoofd in Eindhoven, verzorgde met Iris een korte presentatie over dit onderwerp, waarbij het met name over transgenders ging. Iris is hier uiterst open en nam de aanwezigen mee in 'de reis' die zij heeft moeten maken om van man naar vrouw te transformeren. Mooie sprekende voorbeelden, maar ook dilemma's. Iris had een aantal spelers en speelsters uitgenodigd van haar rugby team, want ze heeft zowel bij de mannen als bij de vrouwen gespeeld.

De groepsgesprekken

De doelstelling van deze avond was vooral het met elkaar in gesprek komen, maar ook naar de toekomst kijken en samen een keuze maken hoe we met elkaar in contact kunnen blijven. Er waren meerdere ruimtes gereserveerd waar een politie basisteam en gasten uit hun gebied, onder leiding van een gespreksleider, het goede gesprek hebben gevoerd.

Er zijn al teams die inmiddels overleggen hebben gepland met burgers uit hun gebied. De doelstelling is dat alle basisteams dit gaan doen en periodiek gaan overleggen met inwoners uit hun gebied, niet alleen inwoners, maar ook met welzijnsorganisaties, jongerenwerker, gemeenten, buurtpreventieteams, gebedshuizen etc.
Door elkaar actief op te zoeken en samen te werken wordt het veiliger en kunnen er veel problemen worden voorkomen.

Lees meer over het programma "Bondgenoten"

1994
Youssef Noudri is 14 jaar oud en is regelmatig met zijn vriendjes op straat te vinden in de Bossche wijk de Hambaken. Gé Bouwhuis wordt als wijkagent geplaatst vanuit het rustige Rosmalen naar deze achterstandswijk. Tussen hen ligt een Wereld van verschil.
2019
Nu, 25 jaar later, is Youssef verbinder en Parel van de Hambaken. Hij geeft wekelijks sportlessen aan 200 kinderen en volwassenen. Hij begeleidt en coacht jongeren in de 2e lijnszorg.
Gé is teamchef in den Bosch en geeft leiding aan een team van ruim 200 politiemedewerkers waaronder 30 wijkagenten. In deze 25 jaar hebben zij samen verschillen overwonnen. Bijzondere activiteiten, intensieve aanwezigheid, oprechtheid en aanspreekbaarheid creëerde vertrouwen in Gé als wijkagent bij Youssef en zijn vrienden. Weten ‘hoe de straat werkt’ en zijn hart volgen hebben Youssef geholpen de man te worden die zich inzet voor zijn wijk de Hambaken. Meer info over de activiteiten van Youssef weten?. Klik hier >>>

Verslag omroep Meierijstad

Door de lokale omroep Meierijstad werden tijdens de bijeenkomst opnames gemaakt voor de lokale omroep.

Door Hans Hultermans werden aanwezigen geïnterviewd over de noodzaak van zo'n bijeenkomst, maar hen werd ook gevraagd wat ze van deze avonden verwachten.

One thought on “Verslag 10 april 2019

  1. Leyla Kalender schreef:

    Wat een fantastisch werk hebben jullie gedaan, dankjewel! Ik heb ervan genoten. Het is fijn om op deze manier met elkaar te verbinden en te werken aan een inclusieve samenleving waar iedereen zijn/ of haar verantwoordelijkheid neemt. Ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen bruggen bouwen en feesten! Bedankt voor het verzenden van alle informatie en foto’s.
    Het effect van 10 april 2019 sijpelt door in de wijken. Wellicht tot snel weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *